25. októbra 2018
Záhrada opäť ožije Dušičkami - banner

Záhrada opäť ožije Dušičkami

Neobyčajné podujatie Festival o živote a smrti s podtitulom "Venček alebo rakvičku?" bude už pod druhýkrát opäť hostiť kultúrne centrum Záhrada od 29. do 31. októbra. Bohatý program vznikol v spolupráci s kníhkupectvom Artforum a organizáciou Ku koreňom, ktorá sa venuje alternatívnemu pohrebníctvu a sprevádzaniu pozostalých.

Organizátori sa rozhodli venovať počas troch preddušičkových dní smrti – vyhostenej téme, ku ktorej má každý človek, kultúra či náboženstvo špecifický vzťah. V našej kultúre hovoriť bežne o smrti či umieraní nemáme vo zvyku. Sú to však témy, ktoré sa prirodzene objavujú pravidelne v dušičkovom období, alebo na úrovni konkrétnych osudov známych ľudí, rodín či jednotlivcov počas celého života. Záhrada symbolicky pozve smrť späť medzi nás a dá jej priestor prostredníctvom výstavy, diskusie, divadla či filmu.

Festival v utorok 29.10. o 18:00 otvorí komentovaná výstava Maroša Rovňáka, vizuálneho umelca a performera, riadtieľa Stredoslovenskej galérie, s tak trochu sentimentálnym názvom „Ostrovy nikoho”. Výstava fotografií bude venovaná histórii pochovávania v európskom prostredí od starých farských cintorínov s karnermi, cez ich likvidáciu až k novým parkovým cintorínom. Cyklus fotografií je akousi vizuálnou dokumentáciou posunu v postojoch k smrti od 1. polovice 18. storočia, kedy bolo samozrejmosťou vystavovať ľudské kostrové pozostatky v karneroch patriacich k farským kostolom, až po 1. polovicu 19. storočia, kedy sa smrť zmenila na “večný odpočinok v rajskej záhrade”, a spolu s autorskou knihou poznámok, postrehov, citátov, mikroesejí a fotografií Text a iné fetiše 2018 – 2019 má ambíciu byť podnetom k úvahám nad naším vzťahom k smrti v kontexte súčasnej doby. Súčasťou vernisáže bude aj uvedenie videa In Absentia venovaného Martine Kušnírovej. Po vernisáži a prezentácii bude o 19:30 nasledovať premietanie krátkych animovaných filmov, medziiným aj film Šarkan od mladého slovenského režiséra Martina Smatanu.

Druhý festivalový deň začne workshopom o 16:00, ktorý povedie Lucia Kovačíková. Počas workshopu sa účastníci naučia, ako jednoducho si môžu vytvoriť prírodné vence. Kvetiny na hroboch našich blízkych sú symbolom živej spomienky a zároveň pominuteľnosti života. Súčasná záplava plastových kvetín popiera toto posolstvo a zároveň vytvára veľkú záťaž pre naše prostredie. Na spoločnom tvorení prírodných vencov pre nadchádzajúcu Pamiatku zosnulých si budete môcť vytvoriť veniec zo živých alebo sušených kvetín, ktorý bude možné na konci jeho života zkompostovať.
Po krátkej prestávke po workshope tento deň zavŕši česká bábkoherečka Dora Bouzková divadelným večerníčkom pre deti i dospelých. Predstaví nám veselú bábkovú výpravu do Mexiku, kde sa spolu s malou Lupitinou González vyberie na farebnú oslavu Dušičiek. Mexická oslava tohto sviatku – Dia de los Muertos (Deň mŕtvych), je farebná a veselá, a “kostlivci” sa na nej radi schádzajú, aby porozprávali svoje príbehy. Bude sa tancovať, spievať aj smiať, aby sme si pripomenuli, že smrti sa nie je treba báť, pretože je prirodzená súčasť nášho života.

Posledný deň bude venovaný téme eutanázie. Už o 17:00 sa začne premietanie koprodukčného dokumentárneho a životopisného filmu Dobrá smrť od režiséra Tomáša Krupu. Skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Janette divákov prinúti zamyslieť sa aj nad otázkou, či vlastníme svoj život alebo vlastní on nás. Nasledovať bude diskusia s názvom „Eutanázia – právo či zločin?”, v ktorej sa bude moderátor Rado Sloboda snažiť hľadať odpovede na citlivé a zložité otázky spoločne s hosťami. Pozvanie prijali právnička Lucia Laciaková, duchovný Juraj Jordán Dovala a opatrovateľka Lenka Mejcherová.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Festival o živote a smrti

Diskusie * Filmy * Workshop * Divadlo * Výstava

Druhý ročník festivalu, ktorý je venovaný smrti – vyhostenej téme, ktorú pozveme späť medzi nás. Prečo sa nám vytratila zo života? Žije sa nám lepšie, keď o nej mlčíme? Ako múdro žiť a múdro umierať?

29.10. 2019, 18:00
Maroš Rovňák: Ostrovy nikoho
výstava s prednáškou
Výstava fotografií Ostrovy nikoho je venovaná histórii pochovávania v európskom prostredí od starých farských cintorínov s karnermi (Hřbitovní kostel všech svatých s kostnicí, Sedlec – Kutná Hora, Česká republika), cez ich likvidáciu (Parížske katakomby, Paríž, Francúzsko) až k novým parkovým cintorínom (Père Lachaise, Paríž, Francúzsko; cintorín na Ostrove sv. Michala, Benátky, Taliansko; Highgate cemetery, Londýn, Veľká Británia) a spolu s fotografiami z niektorých cintorínov na území bývalého Československa ako aj autorskou knihou poznámok, postrehov, citátov, mikroesejí a fotografií zaradených do cyklu Text a iné fetiše 2018 – 2019 má ambíciu byť podnetom k zamysleniu sa nad naším vzťahom k smrti v kontexte súčasnej doby.

29.10. o 19:00 Z1
Pásmo animovaných filmov o smrti

30.10. o 16:00 Z2
Lucia Kováčiková: Prírodné dušičkové vence
Workshop tvorby prírodných vencov na Pamiatku zosnulých
Kvetiny na hroboch našich blízkych sú symbolom živej spomienky a zároveň pominuteľnosti života. Súčasná záplava plastových kvetín popiera toto posolstvo a zároveň vytvára veľkú záťaž pre naše prostredie. Na spoločnom tvorení prírodných vencov pre nadchádzajúcu Pamiatku zosnulých si budete môcť vytvoriť veniec zo živých alebo sušených kvetín, ktorý bude možné na konci jeho života zkompostovať.
10 €

30.10.o 19:00 Z1
Loutky bez hranic (cz): Příběhy malé Lupitiny González
veselá bábková výprava do Mexika na farebnú oslavu Dušičiek alias divadelný večerníček pre deti i dospelých
6/4€

31.10. o 17:00 Z1
Dobrá smrť
film, 2018
Nevyliečiteľne chorá Janette by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú smrť s lekárskou asistenciou. Keďže tú v Spojenom kráľovstve, kde žije, neumožňujú, rozhodne sa odcestovať do Švajčiarska. Cestu musí naplánovať skôr, než jej ju rýchlo postupujúca choroba znemožní. Syn Simon, ktorý svalovú dystrofiu zdedil po matke, má pre jej rozhodnutie viac pochopenia než dcéra Bridget. Vlastníme svoj život alebo vlastní on nás? – to je hlavný motív nového slovenského filmu.
Réžia: Tomáš Krupa • Scenár: Tomáš Krupa, Lukáš Hanulák • Kamera: Ondřej Szollos • Hrajú: Janette Butlin, Simon Convey, Bridget Convey, Erika Preisig

31.10. o 19:00 Z1
Eutanázia – právo či zločin?
diskusia
Lucia Laciaková, právnička
Juraj Jordán Dovala, duchovný
Lenka Mejcherová, opatrovateľka

Moderuje Rado Sloboda.